söndag 11 december 2011

Länk till Nya viltspårs regler 2012

Det är många nya regler som trädet i kraft i årsskiftet. Viltspårsreglerna tycker jag att det är på god tid att man ändrar och gör större skillnad på anlag och öppenklass. Skulle väl önska en Elitklass också. Allt kan man inte få! De har försökt att skärpa upp reglerna lite, göra det lite svårare och få det att mer efterlikna viltsök i skarpt läge. Jag välkomnar de nya reglerna som blir lite mer utmaning för hundarna. Jag hoppas verklige att dom ska lyckas att få till en korrekt spårkarta i nya regelboken den här gången.

De stora skillnaderna till nästa år är t.ex.

*anlagsklassen är att uppsparkning av markförnan ska inte göras

*öppenklass så är upptaget en markerad uppletande ruta på 25*25m

*Om samma spår används flera gånger ska det vara minst 10 dygn mellan användningstillfällena. Istället för 6 dagar som tidigare

*blodmängden minskar från 3dl till 2dl

* tidigare skulle man dra klövvilt eter sig nu står det hjortvilt alltså inte grisklöv

*bloduppehållet ur vinklarna ökar till 20m

* I öppen klass ska spåret vara ”nattgammalt”

*Så som jag kan se så står det inte att vindklarna behöver vara vinkelrätta alltså får man lägga med spettsvinklar. Det syns också på spår kartan.
Sedan är det lite ändringar på förklaringar så reglerna ska bli mer lätt förstådda så som Spåret ska börja på en sådan plats där en
”passkytt” kan ha stått och leda in i omväxlande
terräng. Istället för att spåret ska starta på en öppen plats och leda in i terräng.

Tycker att det är fantastiskt att dom klar gör lite mer vilken terräng spåret ska läggas i så men kan hänvisa konstiga samtal och diskussioner till reglerna. Var delaktig i ett samtal då en dam som skulle spåra med sin tax önskade sig ett spår på plan mark och lite ris och snår då hon hade lite svårt att gå. Vad svara man på det? Jo du jag ska fråga hjorten om han har lust att gå på vägen och kanske möjligen ta en kort sväng in i skogen där det är fint att gå för skytten som efter för att skjuta dig har lite svårt att gå.
Men den stora frågan är varför bloggar jag kl: 05:00????

Inga kommentarer: